KUAI


KUAI är det 43:e tecknet i den mångtusenåriga kinesiska boken I’Ching, or book of changes. Tecknet symboliserar en tid av kraftig förändring – ett genombrott av en typ som sker efter en lång tid av ökade anspänning; som när floden slutligen bryter igenom fördämningarna. Inte så långt från uttrycket ”droppen som får bägaren att rinna över” men kraftfullare samt mer medvetet och förutsägbart. Ett tillstånd som leder till paradigmskifte, oavsett vad det handlar om; såväl i det lilla som i det stora.

Historia

Tidig logo.

Kuai har även en innovativ historia då Kuai Internet i maj 1994 lanserade den första svenska Internettjänsten riktad direkt mot konsumenter. För första gången blev det då möjligt att till ett rimligt pris att koppla upp sig mot Internet med modem. Det var då även första gången i Sverige som Linux (kernel version 0.99) användes som primärt operativsystem för en operatör.

Domänen Kuai.se är faktiskt en av de 1000 först registrerade svenska domänerna (I dagsläget finns det cirka 1,5 miljoner aktiva .se domäner).

Servrar och modempool hos Kuai i Uppsala cirka 1996

Hemsida från 1997 via archive.org